maanantai 24. lokakuuta 2011

Tere Tallinnast!

Kaunista Tallinnan vanhaa kaupunkia

Liiketalouden opettajat tekivät kehittymis- ja virkistymismatkan Tallinnaan 29.9. – 1.10.2011. Matkan teemana oli sosiaalinen media, talousarvion ja toimintasuunnitelman esittely, keskinäisen yhteisöllisyyden parantaminen ja työhyvinvointi.

Koska teemana oli Ope bloggaa Tallinnaan, harjoittelimme ahkerasti linja-automatkan aikana livebloggausta. Otimme ahkerasti valokuvia matkan eri vaiheista ja kerroimme matkan sujumisesta matkan ajaksi luotuun Ope bloggaa Tallinnaan -blogiin. Saimme matkan aikana harjoitella bloggaamista älykännyköillä, iPadeilla ja Galaxy-tableteilla. Livebloggaaminen oli humanististakin melko helppoa, kunhan on vain sopivat vermeet. Toivomme tietenkin saavamme uudet älykännykät tai tabletit, jotta voimme hyödyntää uusia taitojamme.

Osaamon projektipäällikön Tarja Vainionpään mukaan saatoimme olla toistaiseksi suurin opettajaryhmä, joka on liveblogannut linja-autosta. Livebloggaus on mielestäni mukava tapa taltioida matkan tapahtumia. Tulee raporttikin samalla tehtyä. Ennen matkaan lähtemistä perehdyimme blogien käyttöön opetuksessa, ja tavoitteena oli perustaa jokaiselle matkalle lähteneelle opettajalle oma blogi, jota hyödynnetään opetuksessa.


Eestlane talopoja naine -koodi
Laivalla pohdimme, miten voimme hyödyntää QR-koodeja opetuksessa. En ollut aikaisemmin kuullutkaan koko koodista:) Saimme QR-koodin avulla oman perheen - olin talonpojan vaimo. Oli mukava tutustua liiketalouden opettajiin ja saada mukava perhe:)

QR-koodi on kehitetty 1990-luvun alussa Japanin autoteollisuutta varten. QR-koodeja tehdään ja luetaan mobiililaitteisiin saatavilla ilmaisilla ohjelmilla. QR-koodeja käytetään Suomessa vielä niukasti, mutta niiden käyttö ja tunnettavuus on yleistynyt Suomessa ja niitä käytetään mm. VR:n matkalipuissa ja elokuvateattereiden lipuissa sekä työpaikkailmoituksissa. Hämeenlinnan kaupungissa QR-koodeja on asennettu ulkoilualueille, kunnan toimipisteisiin sekä yritysten sisäänkäyntien tuntumaan.

Kun kaupungilla kulkeva matkailija tai paikkakuntalainen lukee matkapuhelimellaan viivakoodin, hän saa matkapuhelimellaan paikkaan sidottua tietoa. Helsingissä QR-koodeja on tulostettu raitiovaunupysäkeille, ja viivakoodien kautta matkustaja saa raitiovaunujen aikataulutietoja matkapuhelimeensa. Tulimme siihen tulokseen, että opetuksessa QR-koodeja voisi hyödyntää mm. lisätehtävissä, käyttöohjeissa ja lukujärjestyksessä.

Prismaan tutustumassa

Vierailimme Tallinnan Sikupillissä sijaitsevassa Prismassa. Virossa on yhteensä seitsemän Prismaa eli Tallinnassa on viisi sekä Narvassa että Tartossa yksi. Toimitusjohtaja Janne Lihavainen kertoi meille Tallinnan Prisman liiketoiminnasta ja virolaisesta kuluttajakäyttäytymisestä. Virossa päivittäistavaroiden osuus myynnistä on kolmasosa, kun se Suomessa on noin 13 % kulutuksesta. Virossa syödään vähemmän jalostettuja tuotteita kuin Suomessa eli virolaiset joutuvat tekemään alhaisemman elintasonsa vuoksi ruokansa itse. Jauhoja, hiivaa, lankoja ja neulepuikkoja myydään selvästi enemmän Suomeen verrattuna. Tallinnan Prismat pyrkivät siihen, että heiltä saa pysyvästi edullisimman ostoskorin kilpailijoihin verrattuna. Viron Prismoihin ollaan perustamassa Suomen tapaista kanta-asiakasjärjestelmää, jossa on vastaavat edut kuin Suomessa.

Rossossa toivotetaan tervetulleeksi usealla kielellä
Vironkielinen ruokalista

Ihana kukkakauppa Prismassa
Tervetuloa Rossoon!

Putiikit houkutelevat ostoksille Sikupillin kauppakeskuksessa


Valtion kielentarkastajat testaavat myyjien viron kielen taitoa. Kielitaito osoitetaan näyttökokeen ja kirjallisen kokeen avulla. Myyjille maksetaan peruspalkkaa ja heille on luotu myös tarkoin suunniteltu kannustusjärjestelmä. Palkkataso on Virossa alhaisempi kuin Suomessa, esimerkiksi myyjän tuntipalkka on 3 – 4 euroa tunnissa. Maassa on tasavero eli kaikkia verotetaan 21 %:lla eikä veroilmoitusta tarvitse tehdä.

Janne Lihavainen oli aloittanut viron kielen opinnot sivistyäkseen ja nyt opinnoista on hänelle hyötyä työssään. Olen opiskellut viron kieltä Jyväskylän yliopistossa suomen kielen opintojen yhteydessä, mutta huonostipa tuota enää muistaa. Joitakin sanoja ja lauseita on jäänyt mieleen.Aion itsekin virkistää muistiani ja kerrata viron kieltä, vaikka suomen kielelläkin Virossa pärjää hyvin. On kuitenkin kohteliasta osata maan kieltä.

Yhtenä matkan tarkoituksena oli työhyvinvointi, joten meille jäi perjantai-iltapäivällä aikaa tutustua mm. aurinkoiseen Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Ilmat suosivat meitä, sillä Tallinnassa oli lähes kesäinen sää. Olimme tyytyväisiä matkan antiin, sillä huomasimme, että livebloggaus on helppoa. Jo kotimatkalla näimme Niksi-Pirkassa QR-koodin, joten saatoimme hyödyntää heti matkan antia! Visioimme lennokkaasti, mihin kaikkeen voisimme kyseistä koodia hyödyntää - tulevaisuus näyttää, mitkä ideoistamme saavat tulta allensa:) Lopuksi vielä muutama matkaotos:



Salamyhkäinen ikkuna panee mielikuvituksen liikkeelle.

Vanhan kaupungin kujat houkuttelevat tutustumaan putiikkeihin ja ravintoloihin.

Kävimme kirkossa hiljentymässä.
Vain Romeo ja Julia puuttuvat!

Ihanat kukkakaupat vanhassa kaupungissa houkuttelevat kukkien ostajia. Kukkien hinnat ovat suomalaisittain alhaiset.

Vanha ja uusi kohtaavat.


Jos koti-ikävä iskee...
 

1 kommentti:

  1. Olipas todella mielenkiintoisia kuvia! Samalla matkalla oltiin ja pikkuikkunat ja Helsingit jäivät minulta huomaamatta!

    VastaaPoista