Luen paljon aikakauslehtiä, koska niiden lukeminen ei vie paljon aikaa. Olen nopea lukija, mutta elämäntilanteeni vuoksi on vaikea välillä keskittyä kirjaan - lehteen on helppo tarttua. Luen perinteisiä paperiversioita, sillä netistä lukeminen tuntuu vaikealta. Varmaankin iPadilta lukeminen olisi mukavaa - ei taida pukki vielä kyllä kallista laitetta tuoda, vaikka toivoisinkin.
Gloriassa oli mielenkiintoinen juttu viestinnän ideapajan pitäjästä, joka asuu kaksi viikkoa kuukaudesta Lontoossa ja kaksi viikkoa Helsingissä. Lontoo on kuulemma aito suurkaupunki, jossa kuuluu nyt asua - Pariisi on vanhanaikainen ja New York puolestaan turistirysä. Hän kertoo tehneensä koko uransa eri sohvissa läppärin kanssa. Tamä ideapajan pitäjä kertoo, että työt ovat siellä, missä hän, puhelin ja tietokone ovat. Yrittäjän mukaan kymmenen vuotta sitten uusmediatoimistoissa unelmoitiin luovista nomadeista, jotka matkustavat ympäri maailmaa niin, etä koko heidän elämänsä olisi yhdessä päätelaitteessa. Nyt tästä visiosta on tullut totta.
Haluaisitko sinä työskennellä omassa yrityksessä esimerkiksi iPadin avulla omalta kotisohvaltasi käsin? Mitä hyviä ja huonoja puolia siinä olisi? Minä ainakin viihtyisin välillä hanketöissä. Työ olisi yksinäisempää, koska ei ole välttämättä työyhteisön sosiaalista verkostoa. Toisaalta yrittäjänä saisi olla oman itsensä pomo. Sosiaalinen media tarjoaa uusia mahdollisuuksia työllistyä nykyaikaisella tavalla. Toisille saattaa sopia perinteinen 8 - 16 työ, mutta toisille voi sopia tämä kotisohvalta tapahtuva työ. Yritämme opettaa sosiaalisen median taitoja, jotta halukkaiden olisi mahdollista hyvän liikeidean avulla työskennellä vaikapa kotoa käsin.
Yrittäjä aikoo muuttaa oman kotinsa Lontoon design-viikoille pop up -galleriaksi, sillä Lontoossa on ollut jo joitakin vuosia muotia, että suunnittelijat järjestävät kodeissaan myyntinäyttelyitä ja kokit avaavat kodeissaan ravintoloita. "Lontoossa oppii, että asioita voi tehdä monella eri tavalla." Voisiko liiketoimintaan soveltaa erilaista tekemistä? Tiedän, että ainakin pop up -ravintoloita ja -myymälöitä on kokeiltu Suomessakin. Mitä muuta idean ympärille voisi kehittää? Pop up -opetusta? Oman blogin avulla työllistymistä?
Kauneus ja terveys -lehdessä lääketieteen tohtori Matti Rimpelä kehottaa äitejä opettamaan pojilleen mielen ja kehon viestien kuuntelua, sillä isät eivät osaa sitä tehdä. Myös kouluissa tarvittaisiin hyvinvointiopetusta. Pojat ja miehet jäävät melko yksin hyvinvointinsa kanssa. Asioita pitäisi sanoittaa enenmmän, jotta huomattaisiin, että muillakin on samanlaisia pulmia ja yhdessä jakaen niihin voitaisiin löytää ratkaisuja. Miehet, jotka alkavat voida huonosti jo lapsena, ovat vielä melko pieni ryhmä. Joukko kasvaa hitaasti. Kun suuri enemmistö voi hyvin, niin pienelle vähemmistölle kasaantuu yhä enemmän ongelmia, kuten esimerkiksi oppimisvaikeuksia, päihteiden käyttöä ja mielenterveysongelmia.
Tytöillä on todettu olevan masennusta eri tutkimusten mukaan tuplasti enemmän kuin pojilla. Rimpelä on sitä mieltä, että tytöt osaavat kuvailla oireitaan paremmin. Pojat puolestaan osoittavat omaa sisäistä pahoinvointiaan usein häirikkökäyttäytymisellä. Kun tyttöjen masennusoireet ja poikien häiriökäyttätymisen määrät yhdistetään, luvut ovat sukupuolten välillä yhtä suuret. Voidaankin päätellä, että tytöt ja pojat kokevat sisäistä pahoinvointia yhtä paljon, mutta osoittavat sen eri tavalla. Yleensä oireilevat nuoret kokevat, että heidän elämästään puuttuu jotakin oleellista eli välittämistä. Oletteko samaa mieltä? Onko poikien vaikea sanoittaa pahaa oloaan? Pitäisikö meidän opettaa koulussa oman kehon viestien kuuntelemisen taitoja? Pitäisikö meidän opettaa pohtimaan, mistä paha oloni johtuu?
Rimpelän mukaan aivohyvinvointiin pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Aivot tarvitsevat lepoa. Osa ihmisistä osaa kuunnella viestejä oman mielensä ja kehonsa tilasta ja he reagoivat mahdolliseen liialliseen kuormitukseen herkästi. Osa ihmisistä turvautuu mielialakemiaan, kuten lääkkeisiin, alkoholiin, energiajuomiin ja kahviin, jotta jaksaisivat paremmin. Rimpelän mukaan mielialakemia ei korjaa elimistön tai mielen epätasapainoa, vaan muuttaa viestien havaitsemista ja tulkintaa. Itse ongelma ei kuitenkaan ole päihteet vaan päihteiden käyttämisen syyt. Taustalla on usein tasapainon järkkyminen, sillä lepo ja kuormitus eivät vastaa toisiaan.
Rimpelän mukaan varsinkin IT-alalla sekä rahoitusalalla aivokuormitus on mennyt täysin yli. Asiat tulevat väkisin kotiin eivätkä jää enää tehtaan porttien taakse. Meidän tulisi oppia suojelemaan aivojamme opettelemalla rentoutumaan ja hiljentämällä mielemme. Herättikö tämä sinussa ajatuksia? Turrutammeko itseämme sen sijaan että meidän pitäisi antaa aivojemme levätä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti